tiistai 3. toukokuuta 2016

Äitienpäivämietteitä


Olin taannoin vetämässä paneelia, jossa yhtenä panelistina oli maahanmuuttajana maahamme tullut Nasima Razmyar. Nasima totesi, että pienenä hän oli ajatellut toiveammatikseen olevan Äiti Teresa.
Kun vanhemmat olivat selvittäneet Nasimalle, ettei Äiti Teresa ole ammatti, vaan kyseessä on henkilö, ei mieli kuitenkaan tästä juuri muuttunut. Edelleen Nasima kokee, ettei hän tee kansanedustajanakaan työtä itseään, vaan ennen muuta muita varten.

Äiti Teresa, oikealta nimeltään Agnes Gonxha Bojaxhiu (albaniaksi [aˈɲɛs ˈɡɔɲdʒa bɔjaˈdʒiu])), puolestaan oli maailmankuulu roomalaiskatolilainen nunna, joka perusti Rakkauden lähetyssisaret -nimisen sääntökunnan, ja jonka työstä Kalkutan köyhien parissa raportoitiin laajalti. Äiti Teresalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1979 ja syksyllä 2016 hänet julistetaan pyhimykseksi.

Vaikkemme kaikki ole Äiti Teresan kaltaisia emmekä kykene samoihin saavutuksiin kuin hän tai ensimmäisenä maahanmuuttajataustaisena maassamme kansanedustajaksi valittu Nasima on työssään kyennyt tekemään, on äidin rooli jokaisen ihmisen elämässä kiistaton. Wikipedia määrittelee, että äiti on biologinen tai sosiaalinen naaraspuolinen jälkeläistensä vanhempi. Äidiksi voidaan kutsua myös naista, joka ei ole lapsen biologinen vanhempi, esimerkiksi adoptioäidit, äitipuolet (biologisen isän puoliso) tai naisparin lapsen ei-biologinen vanhempi.

Toimiessasi naisena yrittäjänä, joko päätoimisena tai osa-aikaisena, joudut välillä punnitsemaan, kuinka saavutat tavoitteesi ja kykenet huolehtimaan kaikista kotiin ja yrittämiseen liittyvistä osa-alueista. Kannustaisin jokaista naista olemaankin välillä enemmän armollinen itselleen, tekemään joskus jopa päinvastoin asioita kuin alunperin ajattelit, sillä kun asioihin tulee eri tarkastelukulma, ne näyttävät eriltä.

Äidiksi tuleminen on yksi naisen elämän käännekohtia. Syntyvä vauva mullistaa naisen arkea ja ennen muuta hänen identiteettiään monin eri tavoin, pysyvästi. Olisi kuitenkin huolehdittava, ettei nainen äidiksi tultuaan pyrkisi kohti kirjoissa tai elokuvissa olevaa täydellisen äitiyden ideaalia, joka keskittyy suorittamaan elämää samalla tavalla kuin tyttönä koulua: kiltisti ja säntillisesti puurtaen, pyrkien ja tyytyen vain kiitettäviin arvosanoihin. Sillä ensisijassa äitinä olemisessa olisi olla lapselle, ja itselleenkin läsnä, nauttien arjesta ja siinä olevista asioista, jotka ovat hyvin, sillä se, mihin kiinnitämme huomiota, kasvaa.

Loistavaa Äitienpäivää kaikille äideille, isoäideille, iso-isoäideille….Olette kaikki loistavia sellaisina kuin olette!

terveisin,
Jaana Villanen 

___________________________________________________________________________________

LINKKEJÄ

Siistiä-blogi / Kodinhoito, Maarit Huttunen  LUE TÄSTÄ
HomCare Finland Oy kotisivut  www.homcare.fi
Haluatko lisätuloja? Siirry sivustolle www.siistia.fi
HomCare Finland Oy Facebookissa Siirry Facebookiin
___________________________________________________________________________________