tiistai 24. toukokuuta 2016

Pihistä oikealla tavallaS.T.A.I.R.S
Kuinka päästää irti ajatusmalleista, jotka ovat vahingollisia luonnolle tai tuleville sukupolville?

USA:n entinen Suomen suurlähettiläs, Bruce Orek, esitti omien sanojensa mukaan isolle yleisölle S.T.A.I.R.S- ajatusmallin siksi, ettemme voi enää jatkaa siten, kuin olemme tähän saakka eläneet. Hänen 6 askelta sisältävä portaikkonsa peräänkuuluttaa jokaisella portaalla johonkin isompaan muutokseen toiminnassamme, omassa ja koko yhteiskuntamme toiminnassa. Bruce Orekin esittämä malli portaista haastaa meitä kuvittelemaan uusia, mahdottomiltakin tuntuvia asioita, sillä vain siten kykenemme pilotoimaan ja kokeilemaan nopeammin erilaisia vaihtoehtoja, oppiaksemme, kehittääksemme uutta. Hänen mukaansa meidän tulee sekä hakea muutosta, joustavuutta, mukautuvuutta uusissa tilanteissa, että uudella tavalla ottaa käyttöön uusia malleja, toimintatapoja, tuotteita ja ”adaptoida” niitä toimintaamme.

Miten meistä tuli ”muoviyhteisö”? Miten siirryimme kulutukseen, jossa surutta käytämme tuotteita ja pakkauksia kertaluonteisesti, ja ajattelemme niiden ”häviävän”, sillä niin ei käy. Tutkimusten mukaan 30 vuoden kuluttua merissä on enemmän muovia kuin kaloja, joka jo ajatuksenakin tuntuu vähintäänkin vastenmieliseltä. Puhumattakaan siitä, millaisessa tilassa ruoka, jota sen myötä syömme, on.

Mitä siis tulisi tehdä? Kannustan pysähtymään, miettimään omaa kulutusta ja toimintaa, syvemmin. Pihistämällä oikealla tavalla oikeissa paikoissa. Hankkimaan kerralla vaikka asteen verran kalliimpia, mutta kestävämpiä tuotteita, jotka säilyvät käytössä pidempään ja ovat kierrätettävissä. Sen lisäksi toivon, että vältät muovipusseja ja valmistajia, jotka pakkaavat tuotteet useaan pakkaukseen, ja suosit kierrätystä.

Muistathan, että HomCare on edelläkävijä! Olen onnellisena todennut, kuinka BioSwipen tuotteilla voidaan ylläpitää hyvää bakteerikantaa ja edesauttaa luontoa voimaan ”paremmin” tuhoamatta sen flooraa. Sen lisäksi muovijätettä tulee vähemmän, kun tuotteet ovat tiivisteitä, jotka palvelevat useita kuukausia kerrallaan. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että siivouksessa ja puhdistamisessa tehdään Bruce Orekin esittämä vallankumous, muistamalla toteuttaa sitä itse ja kertomalla siitä kaikille muillekin!

terveisin,
Jaana Villanen 

___________________________________________________________________________________

LINKKEJÄ

Siistiä-blogi / Kodinhoito, Maarit Huttunen  LUE TÄSTÄ
HomCare Finland Oy kotisivut  www.homcare.fi
Haluatko lisätuloja? Siirry sivustolle www.siistia.fi
HomCare Finland Oy Facebookissa Siirry Facebookiin
___________________________________________________________________________________