tiistai 14. kesäkuuta 2016

Huolehdi jaksamisestasi!Tämän päivän ikkunassa tapahtuu alituisesti useita eri ilmiöitä, jotka saattavat olla jopa täysin päinvastoin kuin ennen ja kätten työstä siirrytään yhä enemmän mielen työhön. Useissa eri tutkimuksissa väitetään, että tiedon määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2020 mennessä.

Varhaislapsuudessani vietin paljon aikaa isovanhempieni luona maaseudulla, jossa kasvatusoppina oli ahkeruus ja tekeminen. Kaikkien oli pakko osallistua päivän toimiin, laiskuuteen ei ollut ennen varaa, eikä laiskottelua katsottukaan hyvällä, vaan jokaisen tuli kantaa oma kortensa kekoon. Kasvatus lähti ahkeruudesta, osallisuudesta ja tekemisestä. Pienestä pitäen lapset opetettiin siihen, että toimet tulee tehdä, lapsetkin saivat omia erikoistehtäviä, kuten eläinten syöttäminen, viljapellolla niittäminen, puiden haku, jne., ja myöhemmin, että läksyt pitää tehdä ja kaikki muutkin asiat, mitä on tarpeen. Ahkeruutta arvostettiin ja sen katsottiin olevan menestyksen perusta.

Uskon, että juuri tällä ahkeruudella, tekemisellä ja peräänantamattomuudella olemme pienenä kansakuntana voineet saavuttaa asioita, jossa luonteenpiirteenä hallussamme oleva luonteen sisukkuus on vienyt kansakuntamme läpi sen puhutun harmaan kivenkin. Itsestäänselvyyksiä ei ole ollut vaan on pitänyt tehdä töitä asioiden eteen.

Tällä tekemisen ja sisukkuuden kolikolla on kuitenkin toinen puoli: Mikäli emme osaa luovuttaa ajoissa tekemistä, joka ei toimi tai vähentää sopivalle tasolle tekemisemme määrää, on vaarana, että kulutamme itsemme loppuun. Aivot tarvitsevat osakseen ja toimiakseen riittävän määrän ravintoa ja lepoa, josta meidän tulisi huolehtia. Tosin aivot ovat alati toimiva koneisto ja ne toimivat nukkuessammekin. Siksi kannustankin sinua tutkimaan kalenteriasi: Olethan merkinnyt sinne esittelyiden ja tapahtumien lomaan taukoja ja hetkiä, jolloin ”vain olet”. Kesä on hyvä aika ladata myös akkuja. Sekin on HomCaren jälleenmyyjien ammattitaidon kehittymiselle avainasemassa.

terveisin,
Jaana Villanen 

___________________________________________________________________________________

LINKKEJÄ

Siistiä-blogi / Kodinhoito, Maarit Huttunen  LUE TÄSTÄ
HomCare Finland Oy kotisivut  www.homcare.fi
Haluatko lisätuloja? Siirry sivustolle www.siistia.fi
HomCare Finland Oy Facebookissa Siirry Facebookiin
___________________________________________________________________________________