tiistai 19. huhtikuuta 2016

Epäitsekkyys on tavoiteltavaa!


”Teko, mistä emme odota vastalahjaa, on kaunista”, toteaa Kaija Koo, kun häneltä kysytään, mikä kauneudesta tulee mieleen. Hänen mielestään jonkun ihmisen teko, joka on epäitsekäs, on tavoiteltavaa.

Useimmilla meillä on muisto yhdestä tai useammasta ihmisestä, opettajasta, ohjaajasta tai muusta henkilöstä, joka on ollut meille merkityksellinen, vaikka kohtaaminen olisi kestänyt vain hetken aikaa. Hän on ollut ehkä opettaja, jonka opetus tai kannustus on ollut inspiroivaa. Tai ehkä hän on ollut ohjaaja, joka on ollut aidosti läsnä, kohdannut meidät arvostavasti. Tai sitten hän on voinut olla henkilö, joka on kannustanut meitä käyttämään mahdollisuuksiamme, joita muut eivät ole huomanneet. Myöhemmin aikuisena tuo henkilö on saattanut olla se, joka on haastanut meitä käyttämään ammatillisesti pätevyyttämme uudella, erilaisella tavalla. Vaatinut meitä tutkimaan osaamistamme ja tekemistämme lähemmin, jotta voisimme kehittyä.

”Mentoroinnin juuret ovat Kreikan mytologiassa. Tarussa kerrotaan, kuinka Ithakan kuningas, sotapäällikkö Odysseus pyysi ystäväänsä Mentoria huolehtimaan pojastaan Telemakhoksesta sillä aikaa,kun Odysseus itse oli sotimassa. Mentorointi ja mentori viittaavat siis tähän taruun, jossa Mentor opetti, kasvatti, ohjasi ja piti huolta Telemakhoksesta.(ks. Homeros 1924.)

HomCare-toimintaa aloittaessasi saat osaksesi mentorointia, ohjausta ja apua, niin paljon kuin haluat. Olen itse työurani aikana työskennellyt sekä yläasteen opinto-ohjaajana, näyttötutkintomestarina että viimeiset vuodet ohjaajana eri ammatti-ihmisille uravalintatilanteissa ja ammattitutkintojen ohjauksessa.

Olen huomannut, kuinka HomCaressa ohjauksen avulla saa työhönsä erittäin tärkeää tukea ja sparrausta. Samalla yhdessä tekeminen edistää sekä oppijan että ohjaajan oppimista ja kaikkea tekemistä, vaikka tarkat nuotit tekemiseen muuttuisivatkin matkan varrella. Voimme HomCaressa tuoda omalla toiminnallamme toisesta ihmisestä esiin ne piirteet, jotka auttavat häntä parhaiten eteenpäin.

terveisin,
Jaana Villanen 

___________________________________________________________________________________

LINKKEJÄ

Siistiä-blogi / Kodinhoito, Maarit Huttunen  LUE TÄSTÄ
HomCare Finland Oy kotisivut  www.homcare.fi
Haluatko lisätuloja? Siirry sivustolle www.siistia.fi
HomCare Finland Oy Facebookissa Siirry Facebookiin
___________________________________________________________________________________